27.12.06
Aradığınız programcıyı bulmak
Deneyimlerimi paylaşmaya devam ediyorum. Bir kaç yeni başlayan şirket işe birilerini alırken nelere dikkat ettiğimi sordular. İş görüşmelerine davet edildim ve benden adayın x,y,z programlama dillerindeki bilgisini ölçmem istendi. Bu yüzden bugünkü yazıyı yazmaya karar verdim. Bu yazıda adaylarla görüşme yaparken nelere dikkat edilmeli neler sorulmalı, alınan yanıtlar nasıl değerlendirilmeli konularına değinmek istiyorum.
Saygılar,
- programcının her hangi bir programlama dilindeki ileri seviye bilgisi bizim için çok önemli değil. Bunun yerine temel yapı taşlarında olan deneyimleri cok daha önemli.
- Bir örnek ile konuyu açıcak olursak, Java programcısı arıyoruz ve iki adayımız var. Birisi c++ biliyor ve yıllardır nesneye dayalı programlama yapmış ve nesneye dayılı programlamayı çok iyi anlıyor ama java ile hiç proje deneyimi yok. İkinci adayımızda Java dilinde bir çok kod yazmış ama nesneye dayalı programla konusunda zayıf. Bu asamada tercihim c++ ve nesneye dayalı programlamayı iyi bilen aday olurdu.
- Problem çözme ve takım çalışmasına yatkınlık
- Günümüzde hemen hemen hiç bir problem tek başına çözülmiyor ve mutlaka iletişim gerektiriyor. Bunu ölçmek ve adayın bir takım içinde nasıl davranacağını bulmak için görüşme sırasında bir projeden bahsedebilir ve yarın işe alınırsa ve projeye atanırsa sorunları nasıl çözeceğini sorabiliriz. Adaydan bizi birer takım arkadaşı olarak görmesini ister ve istediği şekilde sorular sorabileceğini söyleriz. Burada adayın yapması gereken zekice sorular sorup projeyi daha iyi anlaması ve bizim onunla birlikte olası bir çözüme ulaşmamızı sağlamasıdır. Her hangi bir noktaya takılıp kalan adaylar, veya tüm problemleri kendilerinin güçlü olduğu yönden çözmeye çalışanlar bu testi geçemezler. "when you have a hammer, everything looks like a nail"
- Geekness faktörü
- bunun tam türkçesi nedir bilmiyorum hatta ingilizce olarak bile tam olarak nedir bilmiyorum ama en güvendiğim yöntemdir. Bir programcının başarılı olabilmesi için bu işi sevmesi gerekiyor, programcılık 9-5 arası yapılabilecek bir iş değil. (yapanlar var o ayrı :)) Bunu öğrenmenin en kolay yoluda adaya kişisel ilgileri ile ilgili sorular sormak, yeni çıkan teknolojileri biliyor mu? Biliyorsa bunlardan hangilerini merak edip üzerinde araştırma yapmış. Her hangi bir açık kaynaklı projeyi takip etmiş mi, email listelerine üye mi vs vs....
Saygılar,